europese wol
Donegal Yarns, Ierland
Snath Dun Na nGall Teoranta
Donegal Yarns ligt tussen de heuvels van zuidwest Donegal aan de kust van de Wild Atlantic Way. Het erfgoed van de fabriek gaat terug tot de eeuwenoude traditie van het met de hand spinnen. Ierse tweedgarens werden in plaatselijke huizen gesponnen, geweven en gebreid. Ongeveer een eeuw geleden werden deze traditionele natuurlijke vezelproducten geïntroduceerd op de internationale markten en sindsdien heeft 'The Genuine Donegal Tweed' wereldfaam verworven.
Iers fabrikaat: Donegal Yarns is een van de laatst overgebleven bedrijven in Ierland die dit inheemse en authentieke product produceren.
Het volledige productieproces en de distributie vindt plaats in de Donegal wol fabriek in het dorp Kilcar, dat een lange geschiedenis van industriële textielproductie kent.
Natissea, Frankrijk
De ontwikkeling van de biologische hennep- en linnensector in Frankrijk
Natissea volgt de vooruitgang van de Franse biologische hennep- en linnensector al enkele jaren op de voet omdat het hun voornaamste wens is om zo ecologisch, lokaal en gezond mogelijke garens aan te bieden. Als breien en doe-het-zelven de laatste jaren een comeback maken, dan komt dat ook door de groeiende behoefte om zelf materialen te zoeken en precies te weten waar onze producten, cosmetica en kleding uit bestaan!
Zo’n 5 jaar geleden ging Mathilde van Natissea naar een interprofessionele bijeenkomst georganiseerd door de biologische vlas- en hennepvereniging in Normandië. Zij was er toen zeker van dat ze er leveranciers van Franse hennep en linnen zou vinden! Het was wel even schrikken toen ze hoorde dat deze sectoren in de jaren 1980 volledig waren verdwenen door de opkomst van synthetische vezels. Ook al was Frankrijk een van de grootste producenten van vlas gebleven, de knowhow voor de verwerkingsfasen was volledig verloren gegaan en werden deze vezels niet meer gesponnen in Frankrijk.
Lamana, Duitsland
Lamana is een jong Duits wol- en modelabel en werd in 2010 in handels-en textielstad Bielefeld opgericht. Ze combineren hoogwaardig garen met een goed ontwerp.
Geïnspireerd door de liefde voor breien, wol en mode, zijn ze in eerste instantie gaan specialiseren in exclusieve Peruaanse garens. In de loop van de verdere ontwikkeling van deze exclusieve collectie laten ze inmiddels ook garens spinnen bij traditionele Italiaanse bedrijven.
Duurzaam en Fairtrade garen
Bij de productie van garen hechten ze veel belang aan de oorsprong van het materiaal, de diervriendelijkheid, de arbeidsomstandigheden alsmede de verdere verwerking en het verven van de de te fabriceren kwaliteiten. Om hun missie, een fairtrade productieproces, duurzaamheid en een consistente Lamana kwaliteit te garanderen bezoeken ze regelmatig de door hen met zorg uitgekozen lokale partners.
Maar het is niet alleen met de garens dat ze de Do It Yourself-cultuur verrijken- het creëren van een nieuw en fris imago is voor hen net zo belangrijk als de spannende uitwisseling van samenwerkingsprojecten met creatieve mensen uit de wolwereld.
Fonty, Frankrijk
Fonty – in 1880 opgericht – gaat voor kwaliteitsgaren van natuurlijke materialen. Het Franse Fonty werkt voornamelijk met lokale en regionale boerderijen in Frankrijk, Europa en Centraal- Azië. Ook bij hen staat het duurzaamheid en milieu hoog op de lijst.
Door te gebruik te maken van een speciaal verfproces zijn de garens milieuvriendelijker en duurzamer. Niet alleen ontstaan er 3 prachtige kleurschakeringen, maar er is ook minder verfstof nodig en is er minder afvalwater.
Ook in het assortiment:
Urga - €9,50 incl. btw
De natuurlijke kleuren van de yak gemengd met ongeverfde Merino wol.Het garen heeft een sport gewicht en is heerlijk zacht.
50% yak / 50% merino wol, 50 gr/125m/136,5yds, 24st x 32t, nld 4 mm
Rauwerk, Duitsland
De geschiedenis van Rauwerk:
Christine, de oprichtster van Rauwerk, is al meer dan 25 jaar bevriend met de herdersfamilie. Ze wist dat ze de schaapskudde niet alleen als hobby hielden, maar uit passie.
Eind 2014 bezocht Christine de boerderij aan de rand van München en begon een diepgaand gesprek met de boer over de voordelen van wol in het dagelijks leven: wol wordt gebruikt in dekens, beddengoed, dekbedden, tapijten en textiel, om nog maar te zwijgen van met de hand gebreide en machinaal vervaardigde kleding. Tijdens het gesprek ontwikkelden ze allebei het idee om een regionaal en biologisch product te maken van dit geweldige natuurproduct.
Dat was het moment waarop het idee voor Rauwerk werd geboren.