Lokale wol

Lakens schaap, zomergem

Lakens Schaap

Désirée Maryns werkt met een kleine kudde van haar eigen schapen aan natuurlijke begrazing in en rond Gent. Haar kampioenen grazen op dit moment in De Pryckels in Nazareth en zijn net weer geschoren. De wol wordt nu gesorteerd bij Ngaire Takano in Mechelen, waarna de geselecteerde wol naar La Filature du Hibou in Namen en Flanders Fiber Mill in Oudenaarde gaat om gesponnen te worden.

De faculteit textieltechnologie aan de Hogent heeft de vezels onderzocht op bruikbaarheid voor de verwerking in kledingstukken. Hierbij zijn o.a. de dikte van de vezels (in micron) en de algemene gezondheid van de dieren belangrijk. Een gezond en blij schaap levert mooie wol.

En dan is het aan mijn ambassadeurs om de lokale kledingstukken te showen bij het publiek. Wie weet, loop jij deze winter wel met een trui of muts van echte Gentse wol.

Flanders Fiber Mill, Oudenaarde

Ecologische alpaca spinnerij

Kleinschalig, met oog voor de meest ecologische processen en met veel respect voor de natuurlijke vezels van alpacawol. Dat is Flanders Fiber Mill. In ons professioneel atelier in de Vlaamse Ardennen spinnen we de wol van jouw alpaca's of van onze eigen dieren. Zodat er geen wol verloren hoeft te gaan en jij aan de slag kan met exclusief garen voor jouw project. 

Flanders Fiber Mill kiest altijd voor de meest ecologische processen voor het produceren van alpacagaren. Van de manier waarop de dieren worden verzorgd tot elk stapje om van wol garen te maken in de spinnerij. Bovendien ben je zeker van een puur Belgisch product. Met wol van je eigen alpaca's of van deze kudde, verwerkt in een kleinschalige spinnerij in de Vlaamse Ardennen. 

De Schaeperie, Brugge

Houtlandschaap

Pieter en Els zijn al lang geïnteresseerd in erfgoed in het algemeen. Daardoor kozen ze ervoor om in 2005 een oude hoeve te kopen en die her op te bouwen met respect voor de authenticiteit. 

Naast de restauratie van de hoevegebouwen, werd in samenwerking met regionaal Landschap Houtland ook het landschap hersteld met hagen, heggen, knotbomen, een poel en een boomgaard met een 20-tal oude fruitboomrassen. Jaarlijks wordt de fruitoogst verwerkt tot heerlijk fruitsap. Het erf ligt middenin in het Houtland, welk schapenras paste er dan ook beter dan Houtlandschaap om de terreinen te begrazen.

Pieter kweekt nu sinds 2012 met een twintigtal ooien en selecteert volgens de rasstandaard. Een mooie Houtlandbok zorgt voor het nageslacht. Uiteraard zijn alle dieren in het stamboek van Steunpunt Levend Erfgoed ingeschreven zoals het hoort. Pieters uitgekiende methodiek om schapen te houden staat model voor veel anderen. Extensief, milieubewust en diervriendelijk zijn de kernwaarden op het erf. 

Les Tissages de Mamouche, Namen

Mohair geiten

Les tissages de Mamouche verkoopt sinds kort handgemaakte kwaliteitswol. Mohairwol, kidmohair (met 20% zijde of merinowol).

Bij het scheren is het belangrijk om de vachten te sorteren op kwaliteit voor ze naar de spinnerij gaan. De zachtste en mooiste kwaliteit, “mohair kid” genoemd, komt van de eerste drie scheerbeurten van jonge geiten. De wever zoekt zoveel mogelijk van deze vachten om de fijnste stoffen te maken. De wol van jongvolwassen geiten van twee en drie jaar wordt gekozen voor het weven van jassen. Op verzoek kan de vacht van volwassen geiten gesponnen met schapenwol om dikkere stoffen te maken of om te breien. Dit mengsel geeft een glanzende wol.

Alle vachten van Les Tissages de Mamouche worden gesponnen in de biologische spinnerij Linthal in de Elzas, een traditionele spinnerij die topkwaliteit levert. Deze ambachtslieden luisteren naar de wever en spinnen de vachten op de gewenste dikte.

De mohairgeit komt oorspronkelijk van een wilde geit die leeft in de bergen van Tibet en Turkije, maar is nauw verwant aan de Noorse melkgeit. Het woord mohair komt van het Turkse woord mykhyar, wat de beste en meest verfijnde vezel betekent.  

Atelier Mouton,  Buzin

Shropshire schaap

Aan het begin van het project vervingen de schapen van Buzin de machines om de boomgaarden van de boerderij te verzorgen. Ze spelen een belangrijke rol in de biodiversiteit van het gebied. De boomgaarden produceren fruit en wol en Bruno's eclectische aard bracht hem op het idee om waarde toe te voegen aan de wol door het te transformeren in interieurobjecten en kleding.

Gedreven door zijn passie voor ontwikkeling en innovatie begon hij aan een nieuw project: om lokale knowhow en een lokale economie te promoten, ging hij samenwerken met een breispecialist die vlakbij de boerderij woont. Samen maken ze comfortabele gebreide kleding die lang meegaat, en zo is Mouton geboren.

Nieuw bij Atelier & Ko:
Lokale wol ‘VOSKOP’

VOSKOP

We zijn trots om onze nieuwste lokale wol te introduceren: ‘VOSKOP’, van de Belgische schapenboer Pieter Claeys (25 jaar) uit de Vlaamse Ardennen.

Deze prachtige wol, afkomstig van het Belgische Voskop-ras, is vanaf nu verkrijgbaar aan € 10 per 50 gram.